Lauko krosnies statybos technologija

krosnis

Turbūt visi mėgstame vasaros metu gamtoje ką nors skanesnio išsikepti. Pas mus labiausiai paplitęs yra šašlykų ir mėsos ant grilio kepimas. Tai daugiausia yra apspręsta to kad daugelis turi pirktines šašlykines arba grilines. Tačiau žymiai platesnės galimybės atsiveria jei pasistatytume lauko krosnį. Tokios plačiai naudojamos Viduržemio jūros šalyse ir atveria žymiai platesnes galimybes nei tradicinės šašlykinės. Jose galime kepti praktiškai viską, nuo picų ir šašlykų iki steikų, paukštienos, duonos, čenachų ar po visų kepimų dar vakare išsivirti košę kuri lieka karšta pusryčiams.

Pradžiai reikia nusipirkti gero sijoto smėlio. Kaip nekeista, jo sueina gan daug, jei nupirksite 0.5 tonos liks visai mažai. Taip pat reiks maišo cemento, trijų maišų krosninio molio bei maišo gesintų kalkių. Dar reikia 60 šamotinių plytų ir pagrindui 100 paprastų plytų.

Pradedame nuo duobių pamatams. Faktiškai mūsų klimate normaliam pamatui reiktų kasti iki 1.5 metro gylio, bet aš taip nedariau. Iškasiau gan negiliai, apie 30 centimetrų, o kad pamatas tvirtai laikytųsi esant įšalui įkaliau kiekvienai kojai po 3 cinkuotus vandentiekio vamzdžius. Du paslėpti kiek giliau, vienas tarnauja kaip aukščio markeris (1 pav.) Markeriai visoms trims kojoms išlyginti gulsčiuku. Kai liejame pamatus, užpilame tiek, kad betonas būtų lygus su to vamzdžio viršumi. Betonui sustingus, sumūrijame pamatus (2 pav.) Mūrijimo skiedinys standartinis, 4 dalys smėlio, 1 dalis cemento ir 0.5 dalis kalkių. Svarbu viską gerai išmaišyti. Baigiant mūryti pagrindą, konstrukcijos tvirtumui viršuje įmūrijam metalinį kampuotį. Viršutinė plytų eilė paguldyta ant armatūros strypų ir sumūryta. Patį viršų padengiame keraminėmis plytelėmis.

Tradiciškai tokia krosnis mūrijama kupolo formos, bet aš turėjau nuo senų laikų užsilikusią orkaitę. Taigi, panaudojau ją kaip kūrenimo erdvę. Tereikia viršuje išpjauti angą dūmams išeiti. Ant keraminių plytelų pagal orkaitės gabaritus dedame eilę šamotinių plytų, jas mūrijame molio skiediniu - 3 dalys smėlio, 1 dalis krosnių molio. Ant viršaus statome orkaitę ir apmūrijame šamotinėmis plytomis (3 pav.) Svarbu nepadaryti per riebaus mišinio, t.y. nepridėti per daug molio. Metalinį orkaitės pagrindą padengiame smėlio-molio mišimiu, 3:1 maždaug 3 cm sluoksniu, t.y. padarome padą.

Toliau krečiame visą krosnį smėlio-molio mišiniu. Jį reikia daryti santykiu 3 dalys smėlio, 1 dalis molio ir 0.3 dalis kalkių. Labai svarbu nepadaryti per skysto, mišinys turi būti gan kietokas ir jį uždėjus gabalą reikia gerai priplakti rankomis o paskui kokiu lentgalio gabalu. Rekomenduojama vis prikaišioti vinių kaip armatūros, visos konstrukcijos sutvirtinimui. Kaminiukui išvesti panaudotas aliumininio ortakio gabaliukas, jis apmūrytas moliu, taip paprasčiau dirbti. Aliuminis po kurio laiko sudegs, bet pats molinis kaminiukas liks kaip stovėjęs.

Toks molio mišinys kuriuo nukrėsta krosnis neatsparus lietui. Todėl patį viršutinį sluoksnį 2-3 cm. storio krečiame vandeniui atspariu mišiniu. Sudėtis tokia: smėlis 4 dalys, cementas 1 dalis, kalkės 0.7 dalies. Šito mišinio spalva jam išdžiūvus bus blyškiai pilka, todėl estetiniais sumetimais dar įdėta mineralinio molio spalvos pigmento. Jo yra statybinių medžiagų paduotuvėse, nedideliais indeliais. Reikia visai nedaug, apie 3-4 valgomus šaukštus.

Sumūrytą krosnį džioviname apie savaitę, po to jau galima kurti. Pradžioje pakūrename nedaug, leidžiame ataušti. Kitą dieną jau galime įkaitinti normaliai. Reikia perspėti, kad pilnai iškūrenta krosnis vis tiek šiek tiek suskilinės, nes ir metalinės orkaitės, ir šamotinių plytų, ir molio mišinio plėtimosi koeficientai šiek tiek skiriasi. Dėl to nereikia pergyventi, pilnai įkaitusios krosnies plyšiukai jai ataušus vėl susiglaudžia.

Kepimo technologija

Šašlykai ir steikas

Visai paprasta. Nereikia nė daug malkų, tik tiek kad susidarytų pakankamai anglių. Pačios krosnies nereikia įkaitinti, kepame elementariai padėję iešmus ant vielinių skersinukų, jie padedami orkaitės viduje, tam joje yra tokios briaunos. Steikas dedamas ant grotelių (5 pav.) padėtų ant tų briaunų.

Pica

Čia jau reikia krosnį gerai įkaitinti. Sukūrename kibirą lapuočių medžių malkų, po to bebaigiant degti prikrauname dar tiek pat. Bebaigiant degti pridarome dureles, palikdami nedidelį plyšį orui. Viso ugnis turi degti 1.5-2 valandas. Kai lieka vien anglys, jas sustumiame į galą ir ant pado dedam picą. Kaminiuką uždengiame keramine plytele. Pica iškepa per 1-2 minutes. Taip ir kepame vieną po kitos :)

Antis

Norint iškepti antį, krosnį reikia įkaitinti taip pat gerai kaip ir kepant picas. Pradžioje paruoštą antį kepame 1 valandą susuktą folijoje, uždarius krosnies dureles ir uždengus kaminiuką plytele. Taip iškepta ji bus iškepusi, bet blyški, neapskrudusi. Todėl ją su grotelėmis ištraukiame, nuimame foliją ir dedame dar pusvalandžiui atgal, dabar krosnies dureles laikome pravertas maždaug 1 cm plyšiuku. Anglys vėl pagaus oro, paukštis gražiai paskrus.

Šiaip kulinarija nėra mano hobis. Žymiai įdomesnių receptų galime rasti štai šiame bloge: Neblogas.lt

pamatas
1. Pamato liejimas
kojos
2. Pamatų mūrijimas
plytos
3. Šamotinės plytos
molis
4. Mūrijimas moliu
ugnis
5. Krosnis kaista